Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Kontracepcija & Ticiiba
Komentāri:Iepriekšējie123456789
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 09:36
opitis
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 47 Re: Kontracepcija & Ticiiba 17.04.2008 17:19 uldiss - Dieva davanu nepienemsana ir saistita ar greku. Ja Tu esi katolis un svetdienas piedalies Sv. Mise, tad varbut atceries vardus no "Visparejas greksudzes" - Es atzistos (..) esmu grekojis ar (..) NOLAIDIBU.

jūtu, ka šī diskusija beigsies, ne ar ko. tik vien atbildēšu, ka neesmu sūdzējies par savu slinkumu šai jautājumā. lai apsūdzētu nolaidībā un pasludinātu par grēkojušu un nelaistu pie sakramentiem, minētajai nolaidībai ir jābūt izmērāmai. pat ar intensitāti - viens bērns gadā,  teorētiski var paspēt lietot kontracepciju, tātad tās lietošana pati par sevi nav nolaidība, kur nu vēl grēks. 
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 09:45
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 65 Re: Kontracepcija & Ticiiba 17.04.2008 17:23

"Uldiss, kas ir tieši Tava problēma? Kāpēc kontracepcijas jautājums kristietim rada tādu problēmu?"

Tāpēc, kā es jau to rakstīju.

"Es domāju, ka iepriekš esmu sniedzis atbildi, gan par sociāla, gan par reliģiska rakstura problēmām, ar kurām mēs arvien vairāk saskaramies. Vērtējot gan no kristīgā, gan no sociālā skatījuma, kontracepcija ir nosodāma!"

Situācijas ir dažādas un vērtējumi, arī. Kādā veidā nosodāma? Vai esi soģis citiem? Droši vien, ka tā Tu to nedomāji.

Tas bija par tēmu. Tālāk, paldies par Tavas skumjās pieredzes stāstu, par veltīto uzmanību un lai Tev veicas.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 10:33
bet ar ko tad Tu gribēji, lai beigtos? Neviens, par priesteris, publiskā forumā nenovērtēs un neizteiks Tavu vainas pakāpi. Ja gribēji, lai Rakstos būtu rakstīts - darīt kaut ko, kas tiešā veidā nepieļauj dzimumakta laikā ieņemt bērnu, ir grēks ( a vispār - ir gan minēts! gadījumā ar Onānu! - bet to jūs sākāt iztirzāt kā nesaistošu un uz gadījumu neattiecošos), tad zini, ka tur nav tiešā tekstā arī minēts: bērns kopš ieņemšanas brīža ir pilnīgs cilvēks. Tā kā risini savu vainu ar biktstēvu - neviens Tev neliedz bez grēka nosaukšanas arī minēt, kādu apstākļu dēļ to dari.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 10:39
Reizēm gribas pajautāt – vai visi ir vienādi roboti, ka spējīgi uzaudzināt 10-15 vai vairāk bērnus?

Sv.Raksti sakot, ka vīram nevajag atrauties no sievas, kā vien Dievu lūdzot, nesaka, ka jaut atkal un visu laiku tas jādara tikai ar vienu domu – radīt bērnus. Vai tad Dievs mazais bērns, ka nezinātu cik šis mīlēšanās process patīkams?:)) Vēl Dievs runā arī par ārpuslaulību attiecībām...

Man ir kāda draudzene, kurai bērni ļoti patīk un pēc pirmā bērna radīšanas viņa teica, ka gribēšot kopā vismaz trīs. Piedzima otrs, ļoti gaidīts, tomēr mana draudzene ar viņiem abiem kopā dzīvojot saprata, ka trešo fiziski nepavilks – vienk.nav spēka. Tāpēc viņa to ir atlikusi uz vēlāku – lai mazie paaugas un tad būs vēl:)) Vai viņa atturēsies? Jā. Un pofig ar kādu metodi – tā ir viņu guļamistabas privāta lieta. Un atturēsies viņi ar vienu vienīgu domu – neieņemt šobrīd bērnu. Kāpēc mums pārējiem kā tādiem šakāļiem gribas uzbrukt un nososdīt un uzlikt kaut kādu stulbu apgrūtinājumu šādu pāru sirdsapziņām? Katrs mēs esam individuāli un ne vienlīdz spējīgi un varoši. Un ja Dievs lems, ticiet mīlīši man, ka Viņš apies visas mūsu svētbijīgās kalendārās metodes, tabletes, prezervatīvus un spirāles – bērns tik un tā tiks ieņemts, ja Dievs tā gribēs. Vai tiešām jūs visi gribat teikt, ka cilvēks tā pa īstam ir spējīgs nostāties pretī Dieva prātam? Naivie...:)))
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 10:50
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 300 Re: Kontracepcija & Ticiiba 18.04.2008 10:33 bet ar ko tad Tu gribēji, lai (diskusija) beigtos?

Ar to, ka es iegūtu skaidrību un pārliecību no skaidri sniegtām, pamatojošām atbildēm uz manu juatājumu, kas būtu balstītas likumā, vai vismaz loģikā (atkārtojos līdz riebumam). Gribēju... Tu jau laikam nemaz neesi apsvērusi apelsīnu ēšanas aizliegumu. Nu i nevajag, aizmirsti.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 10:53
Un vēl: Dieva svētība ir ikviens bērns - gan viens, gan pieci gan 25. Nevis tikai tur, kur viņu ir daudz. Un augļoties & vairoties nozīmē arī, ja tiek radīts 1bērns, lai arī citiem tas šķiet pēc viņu subjektīvajiem viedokļiem maz. Ļausim visiem augļoties un vairoties individuāli un nelīdīsim citu guļamistabās, lai cik tas arī būtu sasodīti interesanti. Pieņemu, ka tā vietā katrs varētu pastrādāt pie savas dvēseļkopšanas attiecībā uz citiem baušļiem ui ku vēl daudz!!!
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 10:55
ak mīlulīt - Tu nezini, ko runā... Palasi sieviešu diskusijas par bailēm, kādas viņas pārdzīvo, ieņeot bērnu tablešu vai spirāles lietošanas laikā, palasi tos bēdu stāstus (tas ir gadījumā, ja viņu apņemšanās nav bijusi tik noteikta, lai taisītu abortu). Roboti diemžēl ir tie, kas domā, ka bez kārtīgas kontracepcijas nav iespējams dzīvot .  Visas tās sievietes, kuras neskaitāmos forumos prasa padomu, kā salabot OK radītās blakusparādības - visa tā industrija, kas uz šo blakņu mīkstināšanu turas. Un visas tās sievietes, kuras nevar ieņemt bērnu - citas OK rezultātā, citas vienkārši - tā notiek. Mūsu dabīgā auglība sen vairs nav tāda, lai ieņemtu un iznēsātu 10 bērnus. Ne vīriešu, ne sieviešu. Un būs vēl sliktāka - ja ņem vērā, ka meitenītes piedzimst ar pilnu olšūnu komplektu un, ja tās tiek bojātas vēl mātes miesās esot ar mātes gribēti vai negribēti lietotajiem preperātiem - to mēs redz\esim nākošā paaudzē. Nerunājot par to, ka hormonu preperāti visi galarezultātā nonāk atpakaļ mūsu dzeramajā ūdenī - jo ne nieres tos aiztur, ne attīrīšanas iekārtas.

Domājiet paši un pašas! Novēlu drosmi atzīt patiesību un sekot tai!
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 11:07
uldiss
likumā burtiskā veidā nav noliegta arī abortatīvā kontracepcija. Šo likumu varam pielietot tikai tad, ja atzīstam, ka cilvēks sākas no olšūnas apaugļošanās brīža. Un to varam Svētajos Rakstos lasīt tikai "starp rindām" - visspilgtāk tas atainojas Elizabetes sveicinājumā - jo šūnu sakopojumā, kāds tai brīdī atradās Marijas miesās, Jānis Elizabetes miesās atpazina Pestītāju.
Un Onāna nodoms - nepieļaut grūtniecību, veicot kādu darbību (iespējams, vienīgo, ko viņš spēja iedomāties šai sakarā) - izpelnījās pietiekami briesmīgu Dieva sodu, un viņa grēks ne ar ko neatšķiras no jebkura cita veida nepieļaut grūtniecību, veicot kādas dabības vai pielietojot kādus mehāniskus vai ķīmiskus līdzekļus, lai dzimumaktu padarītu saknē neauglīgu.
Un šis grēks attiecas uz bausli "Tev nebūs laulību pārkāpt". JO - kas tad ir laulība? Laulība ir nemitīgs svētdarīšanas akts, sakraments, kuru nemitīgi sniedzam viens otram visas savas dzīves laikā. Darot ko nesvētu, nepieņemot viens otru pilnībā un neatdodot sevi otram pilnībā - mēs pārkāpjam laulību.

Skaidrāk vairs Tev nevaru pateikt. Ja vien nesi tāds, kas dzirdēdams nedzird un redzēdams neredz.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 11:10
kri, Tu runā par ogām, es par sēnēm.:)) es runāju par cilvēkiem, kas zina Dieva prātu par normālu ģimenes veidošanu un nevis par cilvēkiem, kas par katru cenu negrib palikt stāvoklī.

Mums gribas, lai visi dara vienādi, kā vidusskolā sporta normatīvos, kur uz signālu bija jāpilda visiem vienādi normatīvi un netika ņemts vērā,ka kāds ir īsāks un kāds garāks, kāds nodarbojas ar sportu paralēli vai nē, cilvēku izveidotā vērtēšanas sistēma pateica, par ko pienākas 5 un par ko 2. Un stulbi,ka te visiem kā šakāļiem gribas šo pašu metodi attiecināt uz bērnu radīšanu.:( Laikam jau tas ir kaut kādā mērā cilvēka stulbums, kas nespēj pamanīt tās mūsu individuālās atšķirības, ko paldies Dievam Viņš spēj un tieši tādēļ daudzās lietās mums ir piešķīris rīcības brīvību.:)
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 11:16
saara, neviens neliedz ievērot saprāta balsi, domājot par savu bērnu skaitu - runa ir par veidu, kā to dara. Un neviens nelien Tavā guļamistabā, tomēr - domā, Dievs Tevi ne tur, ne tualetē neredz? Viņa skats aizmiglojas? Bet - neticīgam cilvēkam tiešām nav iemesla ne nedarīt abortus, ne nešķirties, ne ko citu - jo viņš dzīvo ar perspektīvi, kas beidzas uz nāves slikšņa. Tāpēc jautājums par laulību, šķīstību un bērniem un visu ar to saistīto vienmēr būs jautājums par ticību - kam mēs ticam. Vai dievam, kura uzdevums ir nodrošināt mums komfortu šeit un tagad, vei Dievam, kurš atklājis mums ko vairāk?
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 11:32
Saara, aicinu pievērst uzmanību kri komentāram 17.04.2008 22:51. Domāju, ka tur ir pamatots viedoklis ar loģisku izskaidrojumu. Ir naivi iedomāties, ka Dievs risinās visas mūsu problēmas ja mēs paši nevēlēsimies uzņemties atbildību. Lielākajā daļā gadījumu kontracepcijas cēlonis ir nepaļaušanās uz Dievu un bezatbildīgs egoisms. Šāda egoisma cēlonis, protams, var būt arī nezināšana par mūsu sabiedrības stāvokli un nespēja prognozēt nākotni. Tomēr, nezināšana neatbrīvo no atbildības. Domāšanas kūtrums arī ir sava veida grēks, jo Dievs mums ir devis saprātu, ar kura palīdzību pārvaldīt šo pasauli. Ja mēs nevēlamies šo Dieva dāvanu pieņemt, ja vēlamies palikt savā bezatbildībā, nevainosim Dievu par skumjo nākotni kas mūs sagaida!

Dziļāk izvērtējot, mēs Baznīcas viedoklim atrodam stingru pamatu skatoties arī no laicīgā viedokļa. Pie sevis iepriekš minētā varu papildināt - mēs vairs sevi neatražojam, trūkst darbaspēka, tāpēc tas ieplūst no citu kultūru zemēm. Rietumu civilizācijas materiālās labklājības laikmets var noslēgties ar traģiskiem etniskiem konfliktiem un varmācīgiem kārtības ievedēju režīmiem.

Mūsu sociālā bezatbildība sākas jau ģimenē, attiecībās starp diviem laulātajiem, kuri tik ļoti negrib, lai to vidū uzrastos vēl kāds, kuram nodot daļiņu no uzkrāto materiālo lietu pārpalikuma.

Ja mēs izvērtējam sabiedrību distancējoties no pašu egoisma, mēs saprotam, ka bērni un materiālā labklājība patiesībā ir viena otru papildinošas lietas. Nevērtēsim to pēc citām kultūrām. Kristīgā domāšanas tradīcija mums ir atstājusi brīnišķīgu mantojumu, kurš mums ir palīdzējis sasniegt materiālo labklājību. Mēs tikai esam aizmirsuši padomāt par to, ko mums darīt, lai šis mantojums neizzustu, kam to atstāt! Kas būs tie, kas mūs uzturēs, kad mūsu darba spējas būs zudušas?

Kontraceptīvās domāšanas rezultātā radušās idejas par ģimenes plānošanas lietderību ir bīstams mīts, kurš pret loģisku argumentāciju pārplīst kā ziepju burbulis. Mums tikai jākļūst pietiekami drosmīgiem lai domātu, lai skatītos patiesībai acīs!
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 11:44
kri, protams, ka mēs katrs plānojam, bet saskaņā te ar dažu labu domām un supermegasarakstītajām grāmatām [kas nav Sv.Raksti, kas ir vienīgā nemainīga patiesība] te mēģina pāliecināt, ka jebkura atturēšanās pat uz kādu laiku no bērnu radīšanas jau domas saknē ir slikta, tā diemžēl gribot apgrūtināt cilvēku sirdsapziņu, kas jau pietiekami tiek apgrūtināta caur Dieva dotajiem Baušļiem, ja vien regulāri un godīgi izmeklējam sevi. Mums neviens nav devis tiesības pateikt, ka kāda no atturēšanās metodēm [kas notiek konkrētajam pārim vien zināmu iemeslu dēļ un ja vien nav bīstama – nenogalina vai nekaitē sev pašiem, jo arī mūsu miesa ir Dieva dota, par kuru ir pareizi jārūpējas] ir aizliegta.

Un te jau arī citos forumos varam lasīt par problēmām, kas rodas [ko pati pieminēji], ja izvēlamies nepareizās metodes – tad ir ciešanas. Metodes mums nevienam nav jāuzspiež, bet par bīstamajām ir tikai un vienīgi jāpabrīdina.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 11:45
kri, te Tev informācijai citāts:  "1 Pirmā Mozus grāmata - Genesis 39. nodaļa

8 Un Jūda sacīja Onanam: "Ej pie sava brāļa sievas un ņem to kā svainis par sievu, lai tavam brālim būtu pēcnācēji." 9 Bet Onans, zinādams, ka tie nebūs viņa pēcnācēji, pie sava brāļa sievas iedams, izkaisīja zemē, lai nerastos pēcnācēji viņa brālim. 10 Bet Tam Kungam nepatika, ko tas darīja, un Viņš lika mirt arī viņam. "

katrs var koncentrēties uz vienu (metode) vai otru (mantojuma nedalīšanas nolūks) lietu, taču kura no tām bija soda iemesls, tas te nav viennozīmīgi pateikts, tāpēc ar neskaidru precedentu skaidru pamatojumu nevar iegūt un atsaukties uz to nav jēgas.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 11:51
nu tad vēl jo ļaunāk jums, kas izkaisat vējā pat savus bērnus...
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 12:02
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 304 Re: Kontracepcija & Ticiiba 18.04.2008 11:51 nu tad vēl jo ļaunāk jums, kas izkaisat vējā pat savus bērnus...

Attopies, sieviet!  Kādiem jums, kādus bērnus ...?! Nez kāpēc man jau otrreiz šķiet, ka te spiežas cauri kautkāds Tavs indīgums pret vīriešu sugu, kā tādu. Ko Tu tur par svētdarīšanas nemitīgo darbu laulībā runāji, laikam bija tikai tāds teorētisks pārpratumiņš. Galvenais, mājās veiksmīgi tēlo labo un viss izskatīsies skaisti.

p.s. Sen jau bija laiks man mest mieru un atpūsties no šitās murgu diskusijas.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 12:53
kri, atvainojos par manu uzbraucienu. tas bija pārlieku.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
18.04.2008 13:48
nesatraucies, es nesatraucos par uzbraucieniem - emocija pret emociju! :))) Vīriešu suga man patīk, labāk vēl par dažu sieviešu sugu, un ar Tevi kasos tieši tāpēc, ka Tu esi no tiem, kas ir saprātīgi un domājoši cilvēki! Vienkārši - sakāpj uz emocijām, ka liekas: kā cilvēks nevar saprast tik vienkāršas lietas! Bet varbūt tiešām - katrai saprašanai savs laiks. Es jau esmu izmalusies cauri savai nesaprašanai. Mans vīrs drīzāk pieņem lietas daudz mierīgāk - kā vajag, tā vajag!  Man drīzāk pēdējais pārdzīvojums bija par to, ka pienācis mums abiem vecums, ka būtu jāpārstāj sapņot vēl par saviem bērniem, bet jāsāk cerēt uz mazbērniem. :)
armanda
pievienojies: 20.06.2007
Komentāri: 63
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.06.2008 15:33
Piekrītu Mulderam, ka šī ir kārtējas jautājums, kurā nevar saprast no kurienes ir izpīpēts kārtējais aizliegums. Dzimumakts jau nav tikai bērnu radīšanai (jeb varbūt tomēr ir ??), ja tā būtu, tad cilvēkam būtu ielikta vēlme, tāpat kā dzīvniekiem, pāroties reizi gadā, ieņemt mazuli un tad miers līdz nākošam gadam. Tomēr mēs zinām, ka ir citādāk. Ja reiz baznīca ir pret abortiem un tur vismaz ir reāls pamatojums, tad nav saprotams kāpēc viņa pieļauj izsargāšanos ar visai nedrošo kalendāra metodi, bet daudz drošāku, piemēram, prezervatīvu lietošanu  noraida ? Ar kalendāro metodi "iekrist" ir daudz vienkāršāk, nekā ar barjerkontracepciju. Un, ja cilvēki skaidri zina, ka ģimenē vairāk bērnus nevar atļauties, tad kāpēc viņiem riskēt ar kalendāro metodi ?
bebris
pievienojies: 26.06.2007
Komentāri: 79
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.06.2008 16:16
armanda - ir vēsturnieki noskaidrojuši (izskaidrojuši), kāpēc Katoļu Baznīcai ir tik stingra nostāja gan kontracepcijas, gan arī visos citos jautājumos, kas sasitīti ar laulību un dizmumattiecībām. Izrādās, ka Kristus dzīves laikā kontracpecijas metodes nebija zināmas, pat dabīgā ciklu metode nē un vienīgais gimenes plānošanas veids bija bērna izlikšana (nāk no grieķiem un romiešiem, un tā bija izdzīvošanas diktēta rīcība, ja to nedarītu, tad mazais arī gimenē esot varētu nomirt badā) - tad mazais vai nu nomira, vai arī kāds to paņēma un uzaudzināja. Antīkajā hellēņu literatūrā šī lieta ir daudz minēta. Protams, bija vēl arī prostitūtas un zintnieces, kurām bija sava zināšana par kontracepciju, bet godīgie cilvēku neuzskatīja par iespējama par kaut ko tādu interesēties. Tā nu agrīnā Baznīca nostājās pret bērnu izlikšanu, kas lielā vairumā gadījumu bija nāve (badā, no plēsīgiem dzīvniekiem utt), tieši tāpat kā Baznīca iestājās pret verdzīvu - cilvēka cieņas vārdā. Bērnu izlikšanu varēja novērst vienīgi nosakot striktas normas uz laulības dzīvi un tās pastāvīgi turot spēkā. Laiki ir mainījušies - šodien par kontracepciju ir zināms daudz un ir zināms, kādi tās veidi pozitīvāk vai negatīvā ietkmē veselību, bet izmaiņas Baznīcas noteiktajās normās nav.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.06.2008 16:52
armanda, nelielies lūdzu ar savu neinformētību - kalendārā metode nav tā metode, kuru iesaka Katoļu Baznīca (un piekrītu, ka kalendārā metode ir ļoti nedroša). 
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: Kontracepcija & Ticiiba
16.06.2008 10:19
iekšēji garīgi slimās māsas armandas izpausmes kārtējajā nesakārtotā viņas dzīves jomā nu plaiksnī atkal, dārgā māsa padomā, ko runā, nevar spriest par Dievu un Dieva principiem esot atkarībā no nešķīstības un draudzējoties ar nešķīstību vairāk kā ar Svēto Garu. es ticu, ka tev ir ceļš atpakāļ pie sakartotas dzīves Dieva klātbūtnē, varbūt, ka arī kādu patarīti palūgšos par tevi...
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: Kontracepcija & Ticiiba
16.06.2008 10:23
shodien esmu skarbs, bet ko darīs ... ja gribās būt patiesam
Komentāri:Iepriekšējie123456789
 Saraksts/Par un ap kristietību/Kontracepcija & Ticiiba